Kin & Roots

Deres etterkommere
.
August og Mathildas barn.

Johan August ble født den 18.august 1884 på prästgården i Näsinge. Da han ble voksen fant han seg - som så mange andre unge menn på den tiden - arbeid i den blomstrende steinindustrien ved Iddefjorden. Han giftet seg som 32-åring med ei tjenestejente fra en av nabogårdene i Näsinge (Varp) - Amanda Nikoline Nilsdotter. De ble vigslet den 21. september 1916.

Amanda kom opprinnelig fra Ingeborröd i Hogdal. Amanda ble født som &ecute;n av ti søsken på julaften i 1888. Broren Knut (f. 27.05.1897) overtok gårdsbruket på Ingeborröd etter foreldrene Nils Martin Andersson og Amalia Nilsdotter (Mathildas kusine). Det var Amalia som var hjemmehørende på Ingeborröd. Hun var datter av Matthes Hansson, som var hemmansägare på Neanberg Sörgård og Anna Maria Nilsdotter fra Ingeborröd. Anna Maria Nilsdotter døde den 6. februar 1870.

Senere flyttet Johan og Amanda inn i et hvitt hus i Gamle Tindlundvei på Greåker. Johan hadde - i likhet med sin svoger Johan Alfred (min bestefar) - fått arbeid i Forsbergs steinhuggeri på Greåkerfjellet. Johan Alfred hadde flyttet hit i 1916, sammen med sin hustru Hedda og deres to små barn - Borghild (f. 1913) og min far Johan Hilding (f. 1915). Hedda var Johans yngre søster. Trolig flyttet Johan og Amanda hit omtrent samtidig, altså like etter at de hadde giftet seg i september. Husene lå bare et steinkast fra hverandre.

Jeg husker godt onkel Johan og tante Amanda. Vi var jo på besøk hos bestemor Hedda hver eneste påske- og sommerferie. Onkel Johan var også fiolinmaker, og jeg husker godt hvor imponert jeg var over alle fiolinene han hadde laget som hang på veggene i stua. En episode som har brent seg fast i hukommelsen var en gang tante Amanda skulle sitte barnevakt for meg og min søster. Jeg hadde ennå ikke begynt på skolen. Amanda var en frodig og blid tante, ganske ulik min magre bestemor. Det jeg ikke kunne få inn i hodet, og som jeg spekulerte på lenge, var hvordan noen i all verden kunne hete Mandag?

Johan og Amanda fikk 3 barn sammen, John Andr&ecute; (f. 26.09.1919), Ebba (f. 23.09.1922) og Birgit (f. 30.12.1927). Ebba var bestevenninne med sin kusine Nancy (f. 13.05.1923). Disse to holdt sammen i tykt og tynt i flere år. Johan døde året før sin søster Hedda - den 19. september 1966 - i en alder av 82 6aring;r. Amanda døde knapt to år senere - den 20. april 1968. De er begge gravlagt på kirkegården ved Tune kirke.

Nestemann ut i søskenflokken var Selma Karolina. Hun ble født den 7. januar 1887 i Näsinge. Året etter at faren August døde i 1911 flyttet Selma til Naverstad. Hun giftet seg i 1910 med Hilmer Antonsson fra Vestby i Vassbotten (f. 23.09.1882). Paret bosatte seg i Bullaren. Sammen fikk de to døtre - Signe (f. 01.01.1911) og Aina (f. 11.02.1914). Hilmer døde allerede den 27. juli 1928 i en alder av 46 år. Selma flyttet etter at Hilmer døde til et lite rødt hus som lå ved riksveien, for å komme nærmere sine døtre og barnebarna. Selma var en dyktig veverske, og var viden kjent for sine vakre ryer i rosengang. Sine siste dager tilbrakte hun på sykehjemmet i Östad. Hun døde den 11. april 1962 i en alder av 75 år.

Min farmor Hedda Josefine ble født den 22. august 1889 i Näsinge. Hun giftet seg med min farfar Johan Alfred Andersen i 1912. De bosatte seg hos Johan Alfreds foreldre på Fagerholt i Idd, men flyttet til Greåker året etter at min far Johan Hilding ble født (f. 1915). Datteren Borghild (f. 27.02.1913) var da 3 år gammel. I 1923 kom Nancy til verden (13.05). Jeg husker bestemor som en lang og mager gammel kvinne. Det lange grå håret samlet hun alltid under et nett om dagen, men om kvelden satt hun alltid foran vedovnen på kjøkkenet og kjemmet sitt lange hår. Bestemor var også kunnskapsrik, spesielt når det gjaldt slektshistorie og de skandinaviske kongefamilienes relasjoner. Men hun kunne også være svært sta og påståelig dersom noen stilte spørsmål, eller hadde en annen mening. Hun tok alltid imot oss på trappa foran huset på Greåker når vi kom dit på ferie, og den store kjelen med fersk grønnsaksuppe sto alltid klar på vedovnen når vi kom. Min søster og jeg fikk ananas- og stikkelsbærbrus fra Brynhildsens bryggeri, som vi nøt med andakt ved det store spisebordet i stua. Bestemor hadde meierismør i egget til frokost - og sukker på tomatene! Til konfirmasjonen fikk jeg mitt første armbåndsur av bestemor. Til jul sendte hun oss alltid hjemmestrikkede raggsokker, med en liten melkesjokolade i tåa! Hun var glad i å gå lange turer. En gang hun besøkte oss i Oslo gikk vi tur sammen, gikk oss vill, og endte opp i Blåsbortveien! Bestemor døde den 11. juli 1967 i en alder av 78 år. Jeg glemmer aldri denne sommerdagen. Da min far fikk telegrammet så jeg ham gråte for første gang. Om kvelden tok han drosje hele veien fra Oslo til Sarpsborg. Hedda ble gravlagt ved siden av Alfred (død 06.03.1950) på Tune kirkegård.

Anna Maria så dagens lys den 11.august 1891. Hun flyttet til Naverstad året etter at faren døde (25.09.1912). Søsteren Selma hadde flyttet dit to år tidligere. Straks etter (04.11.1912) giftet hun seg med Johan Edvin Johansson (f. 10.01.1884). Anna var 21 og Johan Edvin 28 år gamle. Sammen drev de et lite småbruk på Moen i Vassbotten. Knapt 3 uker etter bryllupet kom Arnold Enfrid Reinhold til verden (f. 25.11.1912). Anna fødte deretter en gutt som ble døpt Odd Charles, men skjebnen ville at han ikke skulle få vokse opp. Det gikk nå noen år før det første pikebarnet kom til verden. Det var Stanny Klara Mathilde, som ble født den 22.juni 1920. Anna og Johan og lille Arnold hadde i mellomtiden flyttet over grensen til Norge - til småbruket Gata i Enningdalen. Seks år senere så Lillian Birgit Andora dagens lys (f. 16.10.1926), og knapt fem år etter dette fikk hun en lillesøster - Sonja Irene Josefine (f. 26.01.1931). Lillian ble født på Grinda i Idd, og Sonja på Kula i Havstad, Idd. Anna var den første som gikk bort. Hun døde av kreft den 2. april 1959 i en alder av 68 år, og ble stedt til hvile en uke senere på Idd kirkegård. Johan Edvin døde den 11. februar 1968 i en alder av 84 år.

Yngstemann i søskenflokken var Nils Oskar. Han ble født den 1. september 1893 i Näsinge. Nils Oskar giftet seg aldri. Han livnærte seg som skogsarbeider og stenhogger, og var i fritida en dyktig dragspelare, som ofte spilte opp til dans på lokalene i hjembygda. Nils Oskar bodde forskjellige steder i Bohuslän, bl.a. i Kasa og i portnerboligen ved Dyne gård. Senere flyttet han til Strömstad, der han lenge hadde adresse i Eken 3. På sine gamle dager fikk han ny leilighet i de nyoppførte blokkene ved Strömsvatnet. Grandniesen Sylvia beskriver onkel Oskar slik:

"Oskar var 19 år da faren døde og familien flyttet fra Näsinge. Han flyttet sammen med moren Anna til Skee, og bodde lenge sammen med henne. Oskar hadde motorsykkel med sidevogn, og han og moren var stadig på farten. På grunn av stenhogger-støvet mistet han tidlig sitt fyldige røde hår, men fikk tilbake hvitt hår da han ble pensjonist. Oskar var barnekjær, og vi var ofte på besøk om sommeren og på hans bursdag i september. Etter at han flyttet til Strömstad var vi alltid innom når vi var på svenskehandel. Han var alltid blid og godlynt, og syntes det var stas å få besøk. Han besøkte ofte mormor Anna på sin moped. Jeg husker kransen han hadde med til mormors begravelse - et hjerte av røde roser. Om somrene var han ofte på tur - land og strand rundt i Norge. Sverige trålet han likeså på kryss og tvers."

Oskar døde den 21. september 1972 - 3 uker etter sin 79. bursdag. Han er begravet på Strömstad kyrkogård.