Kin & Roots

Deres etterkommere
.
Johan Fredrik og Charlotte Amalies barn.

Karl Oskar var 4 måneder gammel da Johan Fredrik og Charlotte Amalie giftet seg i Idd kirke den 23. oktober 1886. Mye tyder derfor på at Karl Oskar hadde en annen far. Karl Oskar giftet seg aldri. Han ble beskrevet av sine nevøer og nieser som en einstøing, med et vanskelig humør. En gang i 1920-årene emigrerte han til Amerika, men kom tilbake til Norge i begynnelsen av 1930-årene og fikk arbeid i steinbruddene på Greåker. Min tante husker at han hadde kjøpt seg fine skinnstøvler borte i Amerika. I 1935 ble Karl Oskar funnet druknet i Glomma ved Fredrikstad.

I perioden 1888 - 1901 fikk Charlotte Amalie 7 barn med Johan Fredrik.

Nils Theodor ble født den 19. februar 1888 på småbruket i Korpeskogen under Berby gård. Han ble døpt i Idd kirke den 21. mai samme år, og den 12. oktober i 1902 sto han til konfirmasjon. Den 28. oktober 1913 giftet han seg med sin kusine Olga Nilsine Karlsen (Johansen). Olga var datter til Charlotte Amalies søster Julie, f. 1890. Julie hadde giftet seg med Karl-Johan Andersen og bosatt seg på Ørebekk i Skjeberg, der også søsteren Mariana hadde bosatt seg sammen med Johan Fredriks bror August. Året før Nils og Olga giftet seg hadde Nils kjøpt småbruket på, Korpeskogen av sin far for 700 kroner, og paret bosatte seg der. Bruket var på 30 hektar, med hest og dyr. I 1920 solgte Nils småbruket for 4000 kroner og flyttet over fjorden til Larvik. Olga og Nils fikk 5 barn sammen, 3 gutter og 2 jenter.

Axel Ferdinand ble født den 2. mars 1890, og døpt den 1. juni samme år, på Aarebakke i Idd. Onkel Ferdinand, som vi kalte ham, var steinhogger og ivrig syndikalist. Han hadde også kunstneriske evner, og både tegnet skrev dikt. Som syndikalist hadde han ingen tro på ekteskapet som institusjon, og han giftet seg derfor aldri, men bodde i perioder sammen med Dagmar Ingara Johansdotter. Sammen fikk de 3 barn - 2 gutter og 1 jente. Ferdinand og min bestefar Alfred var ganske like av lynne og holdt i ungdomstiden sammen som erteris, og i voksen alder besøkte de hverandre så ofte som mulig. Ferdinand var min fars favorittonkel, og etter at Alfred døde bare 58 år gammel, var det Ferdinand han tydde til. Som barn tilbrakte vi alltid en del av sommerferien hos tante Helga på Fagerholt. Da hendte det rett som det var at onkel Ferdinand kom syklende fra Bakke med godteposer til oss barna. Ferdinand døde den 22. juni 1962 i sin lille brakkeleilighet på Bakke.

Min bestefar Johan Alfred ble født den 15. april 1892 i huset Bakkeli på Fagerholt. Han giftet seg i 1912 med Hedda Josefine Kristensson. De tre første årene bodde paret på Bakkeli sammen med Johan Alfreds foreldre, men flyttet våren 1916 til Greåker, der Alfred hadde fått arbeid i steinbruddene. Min far var da knapt året.

Alfred og Hedda utenfor huset på Greåker

Alfred og Hedda fikk 3 barn, min tante Borghild (f. 1913), min far Hilding (f. 1915), og min tante Nancy (f. 1923). Jeg har kun vage minner om min bestefar Alfred, da han døde år jeg bare var 3 år gammel. Han døde på Sarpsborg sykehus den 6. mars 1950 etter en tids sykeleie. Det neste barnet i søskenflokken var Anna Marie (se konfirmasjonsbilde). Hun ble født den 14. juni 1894 på Aarebakke. Anna giftet seg i 1912 med Johan Magnussen, og sammen fikk de sønnene Gustav (f. 1912) og Fridtjof (f. 1916). Jeg kan huske at vi besøkte tante Anna og onkel Johan en gang vi var hos tante Helga. De bodde i et stort hvitt hus på Rismyra i Idd. Anna døde den 30. september 1975 på Halden sykehus.

Den 11. august 1897 kom Anders Fridtjof til verden, men døde ulykkeligvis 3 dager etter fødselen.

Tante Helga Sofie ble født den 9. juni 1898 på Bakkeli. Hun giftet seg i 1916 med Albert Johan Vang (f. 1. april 1886). Albert var fra Kristiania, men hadde flyttet med sine foreldre til Idd i 1901, da faren fikk arbeid i steinbruddene. Sammen fikk de sønnen Hans Gunnar Emanuel (f. 28. juni 1917). Senere adopterte de en jente - Else Sonja (f. 9. august 1933). Både Helga og Albert var aktive i kommunepolitikken i Idd. Albert var Arbeiderpartiets ordfører i Idd i en periode etter krigen. Helga var styremedlem og kasserer i Arbeiderpartiets kvinneforening. I 1974 ble hun utnevnt til æresmedlem av Idd Arbeiderparti. Sommeren 1954 ble jeg med Else og forloveden Rolf til tante Helga på Fagerholt. Dette var første gang jeg var alene borte, og det var en stor opplevelse. Tante Helga og jeg kom svært godt ut av det med hverandre, og vi fant på mye moro sammen. Siden besøkte vi tante Helga hver eneste sommer i alle år, helt til hun flyttet ut av sitt koselige hus på Fagerholt.

Charlotte Amalie fødte enda en datter. Den 3. mars 1901 kom Signe Josefine til verden, men døde brått 3 måneder senere (9. juni).

For å følge slekten videre kan man åpne denne PDF-filen. Dette krever at man har et program som heter Acrobat Reader installert på maskinen. For ikke å gå seg vill i generasjonene, er det lurt å lime arkene sammen til en rull, og klippe dem til slik at de markerte sorte linjene til venstre på arkene følger hverandre. Det vil finnes huller i slektstreet, da jeg ennå arbeider med å samle inn alle data.